Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 25th Conference for Young Researchers "Science - Future of Lithuania. Economics and Management"

Font Size: 
ES ŠALIŲ TRANSPORTO SEKTORIAUS DARNIOS PLĖTROS VERTINIMAS
Rugilė Samoškaitė, Danguolė Oželienė

Last modified: 2022-11-03

Abstract


COVID-19 pandemija yra didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduria pasaulis po 1918 m. gripo pandemijos. Pandemija taip pat yra didžiulis iššūkis valstybėms siekiant darnios plėtros tikslų. Pastaraisiais metais daugelis verslo sričių dėl COVID-19 pandemijos persikėlė iš fizinės veiklos pobūdžio į elektroninę komerciją, tačiau transporto sektorius (t. y. prekių transportavimas) patyrė didžiulį išbandymą dėl išaugusio veiklos poreikio, kurio perkelti į elektroninę platformą galimybės nėra. Kyla Europai ir pasauliui egzistencinę grėsmę keliančios aplinkosaugos problemos. Transportos ektorius yra vienas labiausiai teršančių aplinką, todėl darni plėtra turi būti itin akcentuojama ir vystoma, tam, kad visuomenės poreikiai būtų maksimaliai patenkinti darant mažiausią neigiamą poveikį aplinkai. Straipsnio tikslas – įvertinti ES transporto sektoriaus darnumą. Tyrimui atlikti naudota mokslinės literatūros analizė, daugiakriterinio kompleksinio proporcingumo vertinimo (COPRAS) metodas ir klasterinė analizė. Gauti tyrimo rezultatai leidžia teigti, kad darniausias transporto sektorius yra Liuksemburge, Belgijoje ir Čekijoje, o nedarniausias – Vokietijoje, Latvijoje bei Prancūzijoje.



Keywords


darni plėtra; transportas; aplinkosauga; transporto neigiamas poveikis aplinkai ir visuomenei; darnios plėtros įgyvendinimas transporto sektoriuje; darnios plėtros vertinimas.

Full Text: PDF