Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 25th Conference for Young Researchers "Science - Future of Lithuania. Economics and Management"

Font Size: 
ELEKTRONIKOS SEKTORIAUS TIEKIMO GRANDINIŲ TRANSFORMACIJA COVID-19 KONTEKSTE
Rytis Liucvaikis, Ieva Meidutė-Kavaliauskienė

Last modified: 2022-11-03

Abstract


COVID-19 pandemijos poveikis yra jaučiamas visuose verslo sektoriuose ir jų tiekimo grandinėse. Pandemija parodė, kad dalis tiekimo grandinių yra lengvai pažeidžiamos ir neatsparios tokioms krizėms. Šio straipsnio tikslas yra išnagrinėti pagrindines elektronikos sektoriaus tiekimo grandinių transformacijas pandemijos kontekste. Pandemijos kontekste yra pastebimos trys skirtingos tiekimo grandinių transformacijos, tai yra: 1) grįžimas iš Just-intime (JIT) strategijos į Just-in-case (JIC) dėl išaugusių žaliavų pristatymo terminų; 2) gamybos perkėlimas/sugrąžinimas į originalias kilmės šalis norint mažiau priklausyti nuo trečiųjų šalių; 3) padidėjusios investicijos į skaitmenizaciją, siekiant sumažinti tarpininkų skaičių tarp gamintojo ir galutinio vartotojo. Atsižvelgiant į prieš tai minėtas transformacijas, šio straipsnio ribose bus atliktas daugiakriterinis vertinimas bei antrinių duomenų analizė, siekiant nustatyti kriterijus, kurie turėjo didžiausią įtaką šioms transformacijoms ir į ką įmonės turi atkreipti dėmesį norėdamos pagerinti savo tiekimo grandinių gebėjimą priešintis, išgyventi ir atsitiesti ateityje po tokių krizių kaip COVID-19 pandemija.

Keywords


tiekimo grandinės; COVID-19; transformacijos; skaitmenizacija; gamybos perkėlimas; Just-intime; Just in case; daugiakriterinis vertinimas.

Full Text: PDF