Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 25th Conference for Young Researchers "Science - Future of Lithuania. Economics and Management"

Font Size: 
KOMUNALINIO ŪKIO EFEKTYVUMO DIDINIMO PROBLEMATIKA ŽIEDINĖS EKONOMIKOS PLĖTROS KONTEKSTE LIETUVOJE
Marek Robert Stasiukevič, Artūras Jakubavičius

Last modified: 2022-10-31

Abstract


Gamtos išteklių naudojimo mastai dabar tokie dideli, kad gresia viršyti realias Žemės galimybes. Besiformuojanti atliekų problemų svarba dabar kelia didelį piliečių, įmonių, vyriausybių ir politikų susirūpinimą. Komunalinės paslaugos atlieka svarbų vaidmenį socialiniame ir ekonominiame savivaldybių gyvenime, nes tai tiesiogiai veikia gyventojų gyvenimo užtikrinimo interesus ir klausimus. Komunalinės paslaugos yra svarbios plėtojant ir tobulinant teritoriją, taip pat jos gyventojų gerovę, materialinę ir dvasinę. Komunalinės paslaugos organizuoja žmogaus gyvenamąją aplinką. Žiedinės ekonomikos koncepcija sudaro sąlygas tvariam vystymuisi, sveikatai ir tinkamoms darbo sąlygoms, tuo pat metu tausojant aplinką ir gamtos išteklius. Šiame straipsnyje nagrinėjama: žiedinės ekonomijos paradigma ir jos principų taikymo adaptavimas komunalinių paslaugų sektoriui; buitinių, antrinių žaliavų ir tekstilės atliekų perdirbimo tendencijos; žiedinės ekonomikos plėtros problematika Lietuvos komunaliniame ūkyje. Tyrimų metodas: literatūros analizė. Straipsnio tikslas – nustatyti žiedinės ekonomikos principų įdiegimo skatinančius ir ribojančius veiksnius komunalinio ūkio sektoriuje.


Keywords


žiedinė ekonomika; komunalinis ūkis; atliekos; tekstilės atliekos; komunalinių atliekų tvarkymas; aplinka; antrinės žaliavos.

Full Text: PDF