Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 25th Conference for Young Researchers "Science - Future of Lithuania. Economics and Management"

Font Size: 
LYČIŲ LYGYBĖS PROBLEMATIKA LIETUVOJE
Evelina Mališauskaitė, Monika Paulė

Last modified: 2022-11-03

Abstract


Vienas pagrindinių aspektų valstybėje kuriant ekonominę bei socialinę gerovę yra lygios moterų bei vyrų teisės. Iki šiol yra atsižvelgiama į patriarchalinės visuomenės sukurtus stereotipus kur vyrai ir moterys turi savo vaidmenis, savo lyčiai tinkamus darbus ir pareigas. Darbo rinkoje dažnai viskas paremta stereotipais, matoma tendencija, kad moterys neretai renkasi ar joms skiriami mažiau žinių bei išsilavinimo reikalaujantys darbai, skiriasi darbo užmokesčiai, atsakomybės, įsipareigojimai, kai tuo tarpu vyrai dažniau užima vadovaujančias pozicijas, teigiama, kad jie labiau geba atsilaikyti stresinėse situacijose. Darbo užmokestis yra vienas iš rodiklių, padedančių analizuoti darbo rinką bei jos pasikeitimus, identifikuoti moterų ir vyrų atskirtį Lietuvoje, vėliau lemiantis ir mažesnę valstybinio socialinio draudimo senatvinę pensiją. Lyčių lygybės indeksas yra sudėtinis rodiklis, kuris matuoja sudėtingą lyčių lygybės sampratą ir, remiantis Europos sąjungos politikos sistema, padeda stebėti lyčių lygybės pažangą visoje Europos sąjungoje, tai suteikia daugiau matomumo sričių, kurias reikia tobulinti, ir galiausiai padeda politikos formuotojams kurti veiksmingesnes priemones siekiant lyčių lygybės. Šio straipsnio tikslas yra atliekant literatūros analizę bei statistinę analizę, išnagrinėti dabartinę padėtį darbo rinkoje ir pateikti esminius lyčių lygybės skirtumus šalyje, lyginant su kitomis Europos sąjungos šalimis.


Keywords


diskriminacija; lyčių lygybė; lyčių lygybės politika; lyčių stereotipai; strategija; atlygio politika; lyčių lygybės indeksas.

Full Text: PDF