Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 25th Conference for Young Researchers "Science - Future of Lithuania. Economics and Management"

Font Size: 
BIOKURO GAMYBOS KIEKIŲ TENDENCIJOS APŽVALGA
Lina Mickevičiūtė, Manuela Tvaronavičienė

Last modified: 2022-10-26

Abstract


Biotechnologijų pramonės sektoriuje siekiama gaminti unikalius produktus ir procesus, gerinančius individų ir visos visuomenės gyvenimą, sveikatą ir gerovę. Per pastaruosius kelis dešimtmečius susidomėjimas biologija ar biomedicina smarkiai išaugo ir mokslas buvo plačiai pritaikytas įvairiose biomedicinos ir gyvosios gamtos mokslų srityse, įskaitant diagnostiką, terapiją, vaistų tiekimą, biojutiklius, audinių inžineriją ir biokuro gamybą. Anglies dvideginio išmetimas yra aktuali problema jau ne vienerius metus, tad atsinaujinančio biokuro gamyba iš biomasės yra plačiai tyrinėjama, siekiant sumažinti anglies dvideginio išmetimą ir užtikrinti tvarią pramonės plėtrą. Sprendžiant energetikos stygiaus ir aplinkosaugos problemas, biokuras sulaukia didelio įvairių biotechnologijos sektoriaus kategorijų mokslininkų dėmesio. Straipsnio tikslas – išanalizavus biokuro gamybos tendencijas, palyginti biokuro gamybos kiekius pasaulyje ir Lietuvoje. Tyrimo metu statistiškai analizuojami pasaulyje ir Lietuvoje pagaminamo bioetanolio ir biodyzelino gamybos kiekių duomenys. Įvertinus gautus rezultatus įvertinama biokuro tendencija.


Keywords


biokuras; biomasė; tendencija; bioetanolis; biodyzelinas; anglies dvideginis; atsinaujinantys energijos šaltiniai; tvarumas; biotechnologijos.

Full Text: PDF