Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 25th Conference for Young Researchers "Science - Future of Lithuania. Economics and Management"

Font Size: 
PASKOLŲ RIZIKINGUMO VERTINIMAS TARPUSAVIO SKOLINIMO PLATFORMOJE
Grigorij Žilinskij, Silvija Labanauskaitė

Last modified: 2022-11-07

Abstract


Ne retai tarpusavio skolinimas yra įvardijamas, kaip vienas reikšmingiausių pokyčių finansinių technologijų (Fintech) srityje – internetinis tarpusavio skolinimas (P2P) yra nauja paskolų forma, sparčiai populiarėjanti visame pasaulyje. Nors Lietuvoje tarpusavio skolinimo platformų veikla yra pakankamai nauja, tačiau, pastebimas šios veiklos populiarumas visuomenėje – remiantis 2016–2020 metų duomenimis paskolos davėjų skaičius padidėjo 3,8 karto. Šio straipsnio tyrimo tikslas yra išsiaiškinti ar „Finbee“ tarpusavio skolinimo platforma efektyviai įvertina paskolų rizikingumą bei nustatyti rizikingiausio ir mažiausiai rizikingo skolininko charakteristikas. Tyrimui atlikti taikomi du metodai – statistinė duomenų analizė bei logistinė regresinė analizė. Atlikus tyrimą remiantis 2015–2021 metų paskolų duomenimis buvo nustatyta, jog „Finbee“ tarpusavio skolinimo platformos kredito reitingų priskyrimo sistema yra efektyvi. Taip pat buvo nustatytos rizikingiausio ir mažiausiai rizikingo paskolos gavėjų charakteristikos. Gauti tyrimo rezultatai gali suteikti investuotojams didesnį pasitikėjimą platformos kredito reitingų priskyrimo sistema.


Keywords


finansinės technologijos; Fintech; tarpusavio skolinimas; tarpusavio skolinimo platforma; pradelstos paskolos; paskolų reitingai.

Full Text: PDF