Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 23rd Conference for Young Researchers "Economics and Management"

Font Size: 
ĮMONIŲ APSKAITOS ROBOTIZAVIMO TIKSLINGUMO VERTINIMAS
Algita Miečinskienė, Austėja Paužaitė

Last modified: 2020-05-08

Abstract


Informacinių technologijų galimybės vis sparčiau plečiasi, todėl ne išimtis yra ir įmonių apskaitos sritis, kurioje bandoma įdegti robotus į esamas apskaitos sistemas. Apskaitos automatizavimas yra svarbus todėl, nes kiekvieną dieną įvyksta tūkstančiai operacijų (bankinių operacijų, sąskaitų gavimas, išrašymas ir t. t.), kurios privalo būti registruojamos apskaitos programose. Šio tyrimo tikslas – įvertinti, ar tikslinga robotizuoti įmonių apskaitos darbus bei kokiose apskaitos srityse robotizavimas yra įmanomas. Pirmoje straipsnio dalyje analizuojami robotų integravimo apskaitos srityje privalumai ir trūkumai, išskiriamos ir aptariamos pagrindinės apskaitos sritys. Antroji straipsnio dalis yra skirta tyrimo metodologijai, kuria remiantis bus atliekamas mokslinis tyrimas pritaikius SAW, EDAS ir TOPSIS daugiakriterinius metodus. Trečioje straipsnio dalyje yra atliekamas empirinis tyrimas, kuriame analizuojami keturi apskaitos kriterijai ir jais remiantis suranguojamos įmonės pagal apskaitos tikslingumą.

DOI: https://doi.org/10.3846/vvf.2020.035


Keywords


apskaita, robotizavimas, apskaitos robotizavimo sritys, apskaitos robotizavimo tikslin-gumas, daugiakriteriniai metodai, vertinimas

Full Text: PDF