Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 23rd Conference for Young Researchers "Economics and Management"

Font Size: 
PRADELSTŲ PASKOLŲ ANALIZĖ SUTELKTINIO FINANSAVIMO PLATFORMOJE „MINTOS“
Grigorij Žilinskij, Gabrielė Lukševičiūtė

Last modified: 2020-05-08

Abstract


Sutelktinis finansavimas sparčiai populiarėjantis lėšų pritraukimo metodas, kuris yra alternatyva tradiciniams finansavimo šaltiniams. Technologinės inovacijos lėmė didesnes galimybes finansavimui internete. Nuolat tobulėjantys procesai ir augantis bendrojo finansavimo platformų populiarumas atveria naujas galimybes finansuotojams bei skolininkams. Tačiau tai viena iš sričių, kuriai skiriama vis daugiau dėmesio, tačiau nepakankamai analizuojamos platformos, suteikiamos paskolos bei pradelstų paskolų kiekis jose. Mokslinėje literatūroje mažai dėmesio skiriama platformos reitingų analizei, jų nustatymui, nors tai vienas iš pagrindinių akcentų, kuris suteikia informacijos apie paskolos riziką ir patį skolininką. Darbo metu bus siekiama išsiaiškinti, kokios paskolos yra populiariausios, kokie reitingai joms suteikiami atsižvelgiant į skolininką apibūdinančius veiksnius bei kokiu reitingu įvertintos paskolos pradelsiamos dažniausiai. Taip bus siekiama nustatyti, ar platformos reitingų paskyrimo sistema yra veiksminga ir padeda įvertinti riziką investuotojams. Taip pat didelis dėmesys skiriamas sutelktinio finansavimo apibūdinimui bei priežastims, dėl kurių susidaro antrinė rinka.

DOI: https://doi.org/10.3846/vvf.2020.030

 


Keywords


Finansinės technologijos (FinTech), sutelktinis finansavimas, sutelktinio finansavimo platforma, pradelstos paskolos, paskolų reitingai, tarpusavio skolinimasis

Full Text: PDF