Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 22nd Conference for Young Researchers "Economics and Management"

Font Size: 
Darbo netekimo veiksnių vertinimas
Evelina Ulozaitė, Viktorija Skvarciany

Last modified: 2019-04-12

Abstract


Darbo netekimas yra tiesiogiai susijęs su nedarbo lygio augimu. Bedarbiai tampa rimta problema valstybei, dėl to reikia mažinti jų skaičių, atsižvelgiant ne tik į naujų darbo vietų augimo subalansavimą, didesnes žmonių užimtumo galimybes ir didesnes pajamas, bet ir į veiksnius, lemiančius darbo netekimą. Šio straipsnio tikslas - išskyrus veiksnius, lemiančius darbo netekimą, juos įvertinti. Veiksnių išskyrimui buvo atlikta mokslinės literatūros analizė. Iškelti uždaviniai: parengti metodiką, kuria remiantis bus atlikta koreliacinė – regresinė analizė ir remiantis pateikta metodika, atlikti darbo netekimo veiksnių vertinimo tyrimą. Gauti rezultatai parodė, kad didžiausią įtaką darbo netekimui turi atleidimas, pasibaigusi terminuota darbo sutartis, asmeninės ar šeiminės priežastys bei kitos priežastys, apimančios tokius veiksnius kaip įmonių bankrotą, etatų mažinimą ir automatizavimą.


Keywords


darbo netekimas; atleidimas; pasibaigusi terminuota darbo sutartis; asmeninės ar šeiminės priežastys; liga ar negalė; kitos priežastys

Full Text: PDF