Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencija „Mokslas - Lietuvos ateitis“. Ekonomika ir vadyba, 22nd Conference for Young Researchers "Economics and Management"

Font Size: 
FINANSINIŲ KRIZIŲ PREVENCIJA GLOBALIOS EKONOMIKOS SĄLYGOMIS
Austė Marija Lagunavičiūtė, Galina Ševčenko

Last modified: 2019-04-12

Abstract


Finansinės krizės yra pasikartojantis reiškinys, todėl svarbu jas analizuoti teoriniais ir praktiniais aspektais. Straipsnyje analizuojama finansinės krizės sąvoka ir jos palyginimas su verslo ciklo žemiausiu tašku – krize, pateikiami veiksniai, sukeliantys finansines krizes, ir jų tipai bei išryškinama globalizacijos reikšmė finansinėms krizėms. Nagrinėjamos XXI amžiaus globalios finansinės krizės, prasidėjusios nuo sprogusio spekuliacinio burbulo, sudaroma jas sukėlusių veiksnių seka, kuri sugretinama su verslo ciklo etapais. Sudaryta veiksnių, sukeliančių finansines krizes, sistema, kuri leidžia stebėti ir įvertinti, kuriame verslo ciklo etape yra ekonomika ir numatyti iškilusias grėsmes. Tyrimo tikslas – įvertinti XXI amžiaus finansinių krizių atvejus ir išanalizuoti jas verslo ciklo kontekste. Tyrimo metu naudojama mokslinės literatūros ir statistinių duomenų analizė.

 


Keywords


financial crisis; business cycle; speculative bubble; globalization; factors causing financial crises; financial markets and institution; broad economic crisis.

Full Text: PDF